triste_ppois

 

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  France, the country of good food? Really? Ask French teenagers what their favorite dishes are. Pizzas, couscous, hamburgers, kebabs, steak-and-French fries, sandwiches, are their most likely answers. Of course there are restaurants held by George Blanc, Paul Bocuse and other famous chefs. But how many of us have had, or will have, a chance to have lunch or dinner there?

There are family dinners, occasions for Auntie, Grandma or Mom "to put on a great spread". There are also these meals with friends, a chance for husbands to show their talents - and leave pans, whips, strainers, pressure-cookers and dirty dishes in the kitchen sink and on worktops… It is always possible to cook a good meal for the family and for friends… once a week or from time to time. But every day! There lies the real problem. Because everybody does not have the means to hire a permanent cook! There is also the necessity to stick to a budget and to serve balanced meals. And, the most difficult probably, to serve a variety of dishes, not to hear the comment most feared by those who prepare meals: "What! Again!"  My peas-and-carrots tin is excellent from a dietary point of view, it is cheap and quick to serve – the peas-and-carrots can be microwaved - but I'll have to leave them in the pantry, I'm afraid. Therefore I'll try (yes, really try) to tell here my efforts to prepare meals without spending hours at it."

The blog will also be an occasion of debating about food, animal welfare, environment, North-South economic relations, etc.

 

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  La France, pays de la bonne chère ? Vraiment ? Demandez à vos ados leurs plats préférés. Pizzas, couscous, hamburgers, kebabs, steak frites, sandwichs sont leurs réponses les plus probables. Évidemment il y a des restaurants tenus par les Blanc, Bras, Bocuse et autres grandes toques. Mais combien d'entre nous ont eu ou auront la chance d'y déjeuner ou d'y dîner ?

Il y a bien sûr les dîners de famille où Tata, Tatan, Mamie ou Maman mettent "les petits plats dans les grands". Il y a aussi ces repas d'amis à l'occasion desquels Monsieur montre ses talents – et laisse dans l'évier et sur les plans de travail casseroles, fouets, chinois, cocotte-minute et plats sales… Il est toujours possible de proposer un bon repas à la famille et aux amis… une fois par semaine ou de temps en temps. Mais tous les jours, là est le vrai problème.Car tout le monde n'a pas les moyens d'employer une cuisinière ou un cuisinier ! Il y a aussi à respecter un budget et un équilibre des menus. Et, le plus difficile probablement… une variété pour ne pas entendre ce commentaire tant redouté de ceux qui ont préparé le repas : "Quoi ! Encore !" Mes "petits pois carottes" sont bien d'un point de vue diététique, ils ne sont pas chers, ils sont vite faits (au micro-onde) mais je vais devoir les laisser dans le placard. Alors je vais essayer (oui, vraiment essayer) de raconter ici mes efforts pour faire à manger (1) sans pour cela y passer des heures.

(1) C'est à dessein que j'emploie cette expression

 

Deux photos de la bannière sont de Eh bain marie !!

Il est donc normal que mon premier lien soit vers son blog.