022518_matin (1)

fr

J'avais perdu mon levain. Alors soit j'achetais du pain chez un excellent boulanger qui s'est monté récemment, soit je faisais du pain avec de la levure de boulanger.

Il y a quelques jours j'ai essayé de faire un nouveau levain avec la méthode de Thierry Marx.

Il faut enfermer 500g de pommes concassées, avec  la peau et les pépins, avec 50g de sucre et un demi-litre d'eau. Après trois jours on récupère l'eau "fermentée" et on l'utilise avec de la farine et du sucre (ou du miel) pour fabriquer le levain.

Et ça marche !

Comme j'ai cuit le pain à très haute température sur une pierre, placée en bas du four, j'ai profité du restant de chaleur pour cuire un gratin de courge salé et un gratin de courge sucrée – courge "butternut".

 

 

en

I had lost my sourdough starter. I had either to buy bread at an excellent baker's who started his business a few months ago, or bake my bread with straightforward yeast.

A few days ago I tried to make a new starter with Thierry Marx's method.

You must confine 500 g of crushed apples, with the skin and the pips, with 50 g of sugar and one half-liter of water. After three days we collect the "fermented" water and we use it with some flour and some sugar (or some honey) to make the sourdough starter.

And it works!

As I have cooked the bread on a stone placed at the bottom of the oven, at very high-temperature, I took advantage of the remainder of heat to cook two gratins [gratin is an oven dish with grated cheese on top] of marrow (butternut squash, actually), one salty and the other sweet (a kind of flan, in fact).

 

022518_matin (2)

 

022518_matin (3)